Chatbot EMA
2 průměrné

Zbožíznalství – Cukr

Autor
Petr Honzátko, Dana Vinterová
Datum vložení
22. 3. 2018
6 0 4
0x
využito ve
výuce

Anotace

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
2 průměrné
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Přidat hodnocení

Ohodnocením materiálu pomůžete zpřesnit vyhledávání dle obsahu. Děkujeme.

1

Celková kvalita materiálu *
Povinný údaj 

2

Použil/a jste tento materiál ve výuce?

3

Klady

Zápory

4

Komentář

5

Které tagy nejlépe vystihují obsah materiálu?

Vyberte štítky, které vám připadají pro tento materiál relevantní

cukrová třtina
fruktóza
jakost
prázdná kalorie
rafinace
sacharóza
skladování
surový cukr
tvarovaný cukr
výroba
zbožíznalství
znak

Není to úplně ono? Zadejte vlastní štítky lépe vystihující obsah

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
2 průměrné
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
2 průměrné
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Základní atributy materiálu

  • Autor: Petr Honzátko, Dana Vinterová
  • Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
  • Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
  • Datum vzniku: 03. 07. 2013
  • Umístění materiálu: -
  • Stupeň vzdělání: odborné vzdělávání
  • Ročník: -
  • Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
  • Typ materiálu: prezentace
  • Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
  • Jazyk: Čeština
  • Otevřený zdroj: Ano

Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay

Miroslav Melichar 3.7.2013

Komentář

Obsahuje opravdu cukr moučka amygdalin? Je to tedy "éčko"? Amygdalin je uváděný jako toxický glykosid, z něhož se uvolňuje kyanovodík.

Miroslav Melichar 3.9.2013

Komentář

Dobrý den! Znovu prosím autory nebo recenzenty o potvrzení/vyvrácení informace, že cukr moučka obsahuje jedovatý amygdalin.



Děkuji.

Magda Šimková 5.9.2013

Komentář

Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu. Nepatří mezi "éčka".

Miroslav Melichar 9.9.2013

Komentář

Děkuji za vysvětlení i za podporu u materiálu Sůl. Zde ovšem moje nejasnosti zčásti přetrvávají. Tušil jsem, že amygdalin v malých dávkách sneseme a že se s ním asi i můžeme setkat. Ale je v cukru?



Pokud je amygdalin v cukru přirozeně, pak není jen v cukru - moučce, ale v každém cukru.  Pokud se přidává jako protihrudkující přísada do moučkového cukru (tak vyznívá DUM), pak by jej měli uvádět výrobci (a neuvádějí - uvádějí škrob nebo oxid křemičitý) a měl být mezi éčky (zvlášť když jde ve větší dávce o jed).