Zbožíznalství – Cukr
využito ve
výuce

Anotace
hodnocení
hodnocení
využito ve
výuce
hodnocení
hodnocení
využito ve
výuce
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
hodnocení
hodnocení
využito ve
výuce
Základní atributy materiálu
- Autor: Petr Honzátko, Dana Vinterová
- Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
- Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
- Datum vzniku: 03. 07. 2013
- Umístění materiálu: -
- Stupeň vzdělání: odborné vzdělávání
- Ročník: -
- Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
- Typ materiálu: prezentace
- Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
- Jazyk: Čeština
- Otevřený zdroj: Ano
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
#fairplay

Komentář
Obsahuje opravdu cukr moučka amygdalin? Je to tedy "éčko"? Amygdalin je uváděný jako toxický glykosid, z něhož se uvolňuje kyanovodík.

Komentář
Dobrý den! Znovu prosím autory nebo recenzenty o potvrzení/vyvrácení informace, že cukr moučka obsahuje jedovatý amygdalin.
Děkuji.

Komentář
Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu. Nepatří mezi "éčka".

Komentář
Děkuji za vysvětlení i za podporu u materiálu Sůl. Zde ovšem moje nejasnosti zčásti přetrvávají. Tušil jsem, že amygdalin v malých dávkách sneseme a že se s ním asi i můžeme setkat. Ale je v cukru?
Pokud je amygdalin v cukru přirozeně, pak není jen v cukru - moučce, ale v každém cukru. Pokud se přidává jako protihrudkující přísada do moučkového cukru (tak vyznívá DUM), pak by jej měli uvádět výrobci (a neuvádějí - uvádějí škrob nebo oxid křemičitý) a měl být mezi éčky (zvlášť když jde ve větší dávce o jed).
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.