Jídlověda: Ovoce a zelenina
využito ve
výuce
Anotace
hodnocení
hodnocení
využito ve
výuce
hodnocení
hodnocení
využito ve
výuce
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
hodnocení
hodnocení
využito ve
výuce
Základní atributy materiálu
- Autor: Margit Slimáková
- Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
- Datum vložení do systému: 04. 12. 2018
- Datum vzniku: 06. 03. 2012
- Umístění materiálu: -
- Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
- Ročník: -
- Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
- Typ materiálu: článek
- Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 ČR
- Jazyk: Čeština
- Otevřený zdroj: Ano
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
#fairplay
Komentář
Správná výživa je jistě důležité a záslužné téma. Při jeho zařazení ve výuce je ovšem třeba zvažovat problém spojení správnosti obsahu a formy sdělení. V tomto článku se to místy zcela nedaří:
Formulace \"Vhodné je vysvětlit význam konzumace širokého spektra barev pro jejich rozdílné působení.\" je nesprávná. Vyznívá jakoby šlo skutečně o působení barevného tónu (třeba určité vlnové délky záření). V PL je správná formulace: jde o různá přírodní barviva, která mají často konkrétní fyziologické účinky.
Je zarážející, když v PL pro ČJ najdeme 3x za sebou slovo \"šlupka\" jako označení slupky brambor. Text navíc vyznívá tak, jakoby autorka doporučovala jíst brambory se slupkami (doufám, že to tak nemyslí, ale jist si zcela nejsem). Není mi také zcela jasné, zda \"opékat\" znamená u brambor totéž jako \"péct\". Pečené brambory jsou sice méně tučné než smažené hranolky, ale ve srovnání s vařenými bramborami mají velmi vysoký GI a jsou proto zpravidla považovány za podobně nevhodné jídlo jako hranolky. (\"Hranolky jsou oloupané brambory, kdy s jejich šlupkami vyhazujeme i spoustu vitamínů a osmažením přidáváme mnoho nevhodných tuků. Mnohem prospěšnější je brambory vařit ve šlupkách anebo i se šlupkami opékat...\" )
Komentář
Děkuji za upozornění. Informace o barvivech rostlin je už připravena ke korektuře. Co se týká brambor, opakování pojmu také upravím. Tepelně upravené brambory se skutečně mohou jíst se slupkami, a to právě díky jejich vyššímu obsahu živin. Pečené brambory mají doopravdy vyšší GI než vařené, ale já je zde navrhuji jako alternativu k jednoznačně zdraví neprospěšným smaženým hranolkám a pečené brambory mi přijdou jako přijatelnější možnost pro většinu konzumentů.
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.
Aktivita vedle vysvětlení významu a nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny vede k rozvíjení matematické gramotnosti při matematickém zpracování výsledků oblíbenosti či konzumace jednotlivých druhů ovoce a zeleniny anebo jejich jednotlivých barev. Při vyhledávání informací v textu a zpracování informací k rozvíjení čtenářské a digitální gramotnosti.