Tajemství výroby sýra
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
Anotace
Jak si vyrobit doma sýr? Recept je jednoduchý. Z mléka a vinného octa. Bílkovina kasein, obsažená v mléce, se působením kyseliny octové vysráží a vzniká sýr. Dozvíte se také, co je to mléko. Emulze kuliček tuku - micel - ve vodním prostředí. Tukové kuličky jsou obklopeny membránou z fosfolipidů a bílkovin. Výroba sýru je chemický proces.
Jak si vyrobit doma sýr? Recept je jednoduchý. Z mléka a vinného octa. Bílkovina kasein, obsažená v mléce, se působením kyseliny octové vysráží a vzniká sýr. Dozvíte se také, co je to mléko. Emulze kuliček tuku - micel - ve vodním prostředí. Tukové kuličky jsou obklopeny membránou z fosfolipidů a bílkovin. Výroba sýru je chemický proces.
bílkovina
biochemie
fosfolipid
fosfolipidová membrána
Chemie a společnost
kasein
kyselina octová
micela
mléko
srážení mléka
sýr
syrovátka
tvarohová sraženina
vinný ocet
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Komentář může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Hodnocení může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Základní atributy materiálu
- Autor: autor neznámý
- Poskytovatel: ČT edu
- Datum vložení do systému: 29. 09. 2021
- Datum vzniku: 22. 06. 2022
- Umístění materiálu: -
- Stupeň vzdělání: gymnaziální vzdělávání
- Ročník: Střední škola
- Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
- Typ materiálu: video
- Licence: Autorské dílo dle Autorského zákona (neboli Copyright)
- Jazyk: Čeština
- Otevřený zdroj: Ano
Další atributy materiálu
- Vzdělávací obor: Chemie
- Gramotnost: nelze určit
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
#fairplay
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Přihlásit se můžete zde
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.