Proteiny
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce

Anotace
Prezentace popisuje složení, tvar, strukturu a funkci bílkovin v organismech. Dále jsou uvedeny příklady koagulace teplem a chemickými látkami a možnosti skupinové práce žáků. Závěrečná část je věnována nukleovým kyselinám a jejich významu. Součástí učebního materiálu je pracovní list.
Prezentace popisuje složení, tvar, strukturu a funkci bílkovin v organismech. Dále jsou uvedeny příklady koagulace teplem a chemickými látkami a možnosti skupinové práce žáků. Závěrečná část je věnována nukleovým kyselinám a jejich významu. Součástí učebního materiálu je pracovní list.
bílkovina
denaturace
funkce bílkovin
genetická daktyloskopie
koagulace
nukleová kyselina
peptidová vazba
protein
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Komentář může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Hodnocení může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Základní atributy materiálu
- Autor: Mgr. Vlastimil Vaněk
- Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
- Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
- Datum vzniku: 24. 09. 2010
- Umístění materiálu: -
- Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
- Ročník: -
- Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
- Typ materiálu: prezentace
- Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
- Jazyk: Čeština
- Otevřený zdroj: Ano
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
#fairplay
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Přihlásit se můžete zde

Miroslav Melichar
24.9.2010
Komentář
Nejedná o "Biuretovu" reakci, ale je to "biuretová" reakce - nebyl slavný chemik Biruet, je látka zvaná biuret. Za to byl pan Fehling - psáno s "h" uprostřed! Je skoro pravda, že pro biuretovou reakci se používá Fehl.činidlo, ale úplně ne a také se to tak neformuluje. FČ není jen modrá skalice + hydroxid sodný - to je základ. navíc pro dk cukrů a bílkovin se používá jiný poměr, čili jinak konc.roztoky. FČ je definované složením i koncentrací.
U bílkovin se dává daleko méně modré skalice. Nebyl by pak roztok na obrázku taky fialovější?
U bílkovin se dává daleko méně modré skalice. Nebyl by pak roztok na obrázku taky fialovější?

Miroslav Melichar
22.11.2010
Komentář
Asi po 2 měsících zkusím vnutit autorovi znovu, že v chemii je biuretová reakce a Fehlingovo činidlo - materiál je stále neopravený a chybný.

Tereza Hubená
1.12.2010
Komentář
Dobrý den,
materiál byl upraven.
materiál byl upraven.
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.