1 slabé

Potraviny a výživa – Sůl

Autor
Bc. Lada Marholdová
Datum vložení
22.3.2018
2 0 7
0x
využito ve
výuce

Anotace

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
1 slabé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Přidat hodnocení

Ohodnocením materiálu pomůžete zpřesnit vyhledávání dle obsahu. Děkujeme.

1

Celková kvalita materiálu *
Povinný údaj 

2

Použil/a jste tento materiál ve výuce?

3

Klady

Zápory

4

Komentář

5

Které tagy nejlépe vystihují obsah materiálu?

Vyberte štítky, které vám připadají pro tento materiál relevantní

druh
historie
charakteristika
obsah
skladování
sůl
vada

Není to úplně ono? Zadejte vlastní štítky lépe vystihující obsah

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
1 slabé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
1 slabé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Základní atributy materiálu

  • Autor: Bc. Lada Marholdová
  • Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
  • Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
  • Datum vzniku: 26. 08. 2013
  • Umístění materiálu: -
  • Stupeň vzdělání: odborné vzdělávání
  • Ročník: -
  • Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
  • Typ materiálu: prezentace
  • Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
  • Jazyk: Čeština
  • Otevřený zdroj: Ano

Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay

Miroslav Melichar 29.8.2013

Komentář

1. Sůl není potravina rotlinného původu.



2. "Mocenství soli": Chemie používala pojem mocenství, který je dnes nahrazen příbuzným pojmem oxidační číslo. Oba pojmy se vztahují na prvky (zde tedy na sodík a chlor), ne na sloučeniny (chlorid sodný nebo jiné soli). Sodík i chlor mají jen jedinou hodnotu ox.č. (Na I a Cl -I). Sůl tedy je z tohoto hlediska jediná (ta "jednomocná").



3. Sůl z Mrtvého moře se snad v potravinářství nepoužívá a k tématu ani vlastně nepatří.



4. Obsah sloučenin jódu v soli je naopak pro člověka natolik významný, že by by zasloužil komentovat blíž.

Radek Sárközi 30.8.2013

Komentář

Opravdu tohle všechno potřebuje kuchař vědět? :-o

Miroslav Melichar 30.8.2013

Komentář

Teď nevím, zda pan kolega reaguje na můj první komentář nebo na prezentaci.



Kuchař-číšník v předmětu Potraviny a výživa asi nemusí vědět o mocenství nebo ox.číslech, ale pokud je o takových věcech přece jen zmínka, tak by to mělo mít hlavu a patu.



"Tohle všechno" je víceméně otázka všech DUMů - obsahují spoustu informací, které jsou asi autory myšleny jako zajímavosti, motivační prvky. Vždy ale hrozí nebezpečí, že si část učitelů řekne, že tohle všechno se na jiných školách učí a vyžaduje a že by to měli tedy učit a důsledně vyžadovat taky.



Napadá mě ale, že kuchař by měl vědět spoustu jiných věcí o soli - jak a proč používat sůl v kuchyni (kdy osolit maso, proč se vaří těstoviny ve slané vodě, proč se sůl přidává do těsta na moučníky ...). Tyto pokyny jsou samozřejmě  v receptech na přípravu konkrétních jídel, ale neměly by místo i zde?

Magda Šimková 5.9.2013

Komentář

Souhlasím s názorem pana Melichara.

Ivo Krobot 6.9.2013

Komentář



Materiál prošel opakovanou recenzí, navržené úpravy budou zapracovány do souboru a znovu vloženy do systému.

Lada Marholdová 9.9.2013

Komentář

Vážení kolegové, dum- sůl je vypracován pro předmět Potraviny a výživa, nikoliv pro Chemii, ani k Technologii přípravy pokrmů! Má pouze vodící a doplňující charakter, je součástí výkladu v hodině. Děkuji za pochopení. Marholdová

Miroslav Melichar 9.9.2013

Komentář

Vážená kolegyně, hranice k Chemii jste zřejmě překročila dobrovolně a přitom chybně. Ani název předmětu, ani vodící a doplňující charakter materiálu k chybám neopravňuje a neomlouvá je.  Ze  svého předmětu samozřejmě vybočovat nemusíte, ale pokud to uděláte, pak by bylo  lepší a bezpečnější  mířit raději k nejbližšímu odbornému předmětu.