Jak se kazí zuby
      0x
využito ve
výuce
  využito ve
výuce
Anotace
Proč se zuby kazí? Ukážeme si to na jednoduchém experimentu s vejcem. Jeho skořápku totiž tvoří uhličitan vápenatý, stejně jako zub. Skořápka se v octu po jednom dni zcela rozpustí a uvolňuje při tom oxid uhličitý. Kažení zubů můžeme pozorovat také při vložení skořápky do slazeného nápoje s obsahem kyseliny fosforečné. Hlavní příčinou vzniku zubního kazu je činnost bakterií, které v ústech trávením zbytků potravy produkují kyselinu mléčnou. Ta zuby rozleptává a způsobuje tak vznik zubního kazu.
                                            Proč se zuby kazí? Ukážeme si to na jednoduchém experimentu s vejcem. Jeho skořápku totiž tvoří uhličitan vápenatý, stejně jako zub. Skořápka se v octu po jednom dni zcela rozpustí a uvolňuje při tom oxid uhličitý. Kažení zubů můžeme pozorovat také při vložení skořápky do slazeného nápoje s obsahem kyseliny fosforečné. Hlavní příčinou vzniku zubního kazu je činnost bakterií, které v ústech trávením zbytků potravy produkují kyselinu mléčnou. Ta zuby rozleptává a způsobuje tak vznik zubního kazu.
                                            
                                        
                                                    bakterie
                                                
                                                
                                                    biologie člověka
                                                
                                                
                                                    čištění zubů
                                                
                                                
                                                    experiment
                                                
                                                
                                                    kyselina fosforečná
                                                
                                                
                                                    kyselina mléčná
                                                
                                                
                                                    kyselina octová
                                                
                                                
                                                    kyseliny
                                                
                                                
                                                    ocet
                                                
                                                
                                                    zub
                                                
                                                
                                                    zubní kaz
                                                
                                        hodnocení
hodnocení
      0x
využito ve
výuce
  využito ve
výuce
      0
    
  
                        Komentář může upravit pouze jeho autor.
                    
                hodnocení
hodnocení
      0x
využito ve
výuce
  využito ve
výuce
      0
    
  Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
                    Hodnocení může upravit pouze jeho autor.
                
            hodnocení
hodnocení
      0x
využito ve
výuce
  využito ve
výuce
      0
    
  Základní atributy materiálu
- Autor: autor neznámý
 - Poskytovatel: ČT edu
 - Datum vložení do systému: 03. 02. 2021
 - Datum vzniku: 22. 06. 2022
 - Umístění materiálu: -
 
- Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
 - Ročník: Nelze určit
 - Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
 - Typ materiálu: video
 - Licence: Autorské dílo dle Autorského zákona (neboli Copyright)
 - Jazyk: Čeština
 - Otevřený zdroj: Ano
 
Další atributy materiálu
- Vzdělávací obor: Přírodopis a Biologie
 
- Gramotnost: nelze určit
 
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay
      
        
        Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Přihlásit se můžete zde
    
          


Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.