Lipidy
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce

Anotace
Pracovní list se zaměřuje na lipidy - jednu ze skupin přírodních látek. Pracovní list je určen pro žáka gymnázia jako aktivizující prvek při hodinách chemie, využitelný prakticky ve všech fázích vyučovacího procesu. Pracovní list vznikl jako součást rigorózní práce obhájené v roce 2009 na Katedře učitelství a didaktiky chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Pracovní list se zaměřuje na lipidy - jednu ze skupin přírodních látek. Pracovní list je určen pro žáka gymnázia jako aktivizující prvek při hodinách chemie, využitelný prakticky ve všech fázích vyučovacího procesu. Pracovní list vznikl jako součást rigorózní práce obhájené v roce 2009 na Katedře učitelství a didaktiky chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
aktivizační metoda
lipidy
práce s textem
pracovní list
skupinová práce
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Komentář může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Hodnocení může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Základní atributy materiálu
- Autor: RNDr. Alena Laubeová
- Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
- Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
- Datum vzniku: 05. 11. 2010
- Umístění materiálu: -
- Stupeň vzdělání: gymnaziální vzdělávání
- Ročník: -
- Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
- Typ materiálu: pracovní list
- Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
- Jazyk: Čeština
- Otevřený zdroj: Ano
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
#fairplay
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Přihlásit se můžete zde

Miroslav Melichar
9.11.2010
Komentář
Margarín nebo máslo?
Toto rozhodnutí by mělo být hlavním praktickým dopadem tohoto materiálu, vyústěním teoretických znalostí o lipidech. Myslím, že právě v tomto bodě DUM jasně selhává.
Výchozí text uvádí o máslu a margarínech tyto údaje: V obou případech vysoký obsah nasycených MK s negativním účinkem na zdraví, u másla velké množství MK s menším počtem at.C - zvláštní zdravotní efekt není uveden, u másla 4% polynenasycených MK s pozitivním účinkem (srovnatelný údaj pro margaríny chybí), máslo obsahuje cholesterol - margaríny ne, margaríny ale obsahují trans-nenasycené MK se škodlivým účinkem a barviva a konzervační látky.
Závěr: Z hlediaka riskantních nasycených MK jsou oba druhy tuku srovnatelné, máslo má jako pozitivum polynenasycxené MK. Zbývá otázks: Je horší cholesterol v másle nebo jsou horší trans-nenasycené MK + barviva a konzervaty v margarínech? Dopadá to skoro hůř pro margaríny! Je to ono, k čemi má výuka mířit? Nedostáváme se tak na pozici zastánců alternativní medicíny, kteří vnucují, že se věda s hodnocením másla spletla.
Důvod jde hledat v citovaných zdrojích informací: Asi z poloviny jde o běžné učebnice organické chemie a biochemie - jsou jistě obsahově v pořádku, ale konkrétní údaje o margarínech a máslu asi neobsahují. Druhá polovina odkazů je z webu: Tabulka obsahu cholesterolu v potravinách, pak 2 odkazy na běžné noviny (jeden z nich nefunkční) a 2 odkazy ma stránky abcvyzivy.cz. Běžný deník (MF Dnes) snad není adekvátním zdrojem pro výuku ns G. Autorem stránek abcvyzivy.cz je člověk, který se charakterizuje jako "zastánce dělené stravy s výběrem podle krevních skupin". Neuvádí profesi nebo vzdělání, kupodivu ani, kterou má krevní skupinu - ale to, že je narozen ve znamení Blíženců ano. Je toto adekvátní zdroj informací pro studenty G?
Toto rozhodnutí by mělo být hlavním praktickým dopadem tohoto materiálu, vyústěním teoretických znalostí o lipidech. Myslím, že právě v tomto bodě DUM jasně selhává.
Výchozí text uvádí o máslu a margarínech tyto údaje: V obou případech vysoký obsah nasycených MK s negativním účinkem na zdraví, u másla velké množství MK s menším počtem at.C - zvláštní zdravotní efekt není uveden, u másla 4% polynenasycených MK s pozitivním účinkem (srovnatelný údaj pro margaríny chybí), máslo obsahuje cholesterol - margaríny ne, margaríny ale obsahují trans-nenasycené MK se škodlivým účinkem a barviva a konzervační látky.
Závěr: Z hlediaka riskantních nasycených MK jsou oba druhy tuku srovnatelné, máslo má jako pozitivum polynenasycxené MK. Zbývá otázks: Je horší cholesterol v másle nebo jsou horší trans-nenasycené MK + barviva a konzervaty v margarínech? Dopadá to skoro hůř pro margaríny! Je to ono, k čemi má výuka mířit? Nedostáváme se tak na pozici zastánců alternativní medicíny, kteří vnucují, že se věda s hodnocením másla spletla.
Důvod jde hledat v citovaných zdrojích informací: Asi z poloviny jde o běžné učebnice organické chemie a biochemie - jsou jistě obsahově v pořádku, ale konkrétní údaje o margarínech a máslu asi neobsahují. Druhá polovina odkazů je z webu: Tabulka obsahu cholesterolu v potravinách, pak 2 odkazy na běžné noviny (jeden z nich nefunkční) a 2 odkazy ma stránky abcvyzivy.cz. Běžný deník (MF Dnes) snad není adekvátním zdrojem pro výuku ns G. Autorem stránek abcvyzivy.cz je člověk, který se charakterizuje jako "zastánce dělené stravy s výběrem podle krevních skupin". Neuvádí profesi nebo vzdělání, kupodivu ani, kterou má krevní skupinu - ale to, že je narozen ve znamení Blíženců ano. Je toto adekvátní zdroj informací pro studenty G?

Miroslav Melichar
8.12.2010
Komentář
Chybné údaje o margarínech:
Můj měsíc starý komentář byl asi moc složitý a nepřehledný - chtěl jsem řící, že údaje o výrobě margarínů a obsahu transkyselin v nich jsou chybné a materiál potřebuje opravu. (Na základě volby kvalitnějších informačních zdrojů.)
Můj měsíc starý komentář byl asi moc složitý a nepřehledný - chtěl jsem řící, že údaje o výrobě margarínů a obsahu transkyselin v nich jsou chybné a materiál potřebuje opravu. (Na základě volby kvalitnějších informačních zdrojů.)

Miroslav Melichar
2.5.2011
Komentář
Vracím se ještě 1x k vhodnosti másla a margarínů: V poslední době se objevují informace o tom, že máslo obsahuje cenné nenasycené MK, dokonce zdraví prospěšnou trans-VMK a je proto na rozdíl od dřívějších tvrzení vhodným tükem. V této souvislosti ovšem nebývá komentována známá přítomnost cholesterolu v másle. Tím není ovšem nijak dotčena kvalita současných margarínů, které nevhodné trans-VMK dnes prakticky neobsahují.(To se však netýká některých jiných transpotravinářských tuků.) Dřívější protiklad máslo-margarin tedy přestává být tak ostrý - za této situace ovšem je tím těžší očekávat, že situaci posoudí žák, který si přečetl 5-ti řádkovou informaci. (Proti pozitivnímu účinku másla ale stojí některé dřívější epidemiologické studie.)
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.