Chatbot EMA
5 skvělé

Dezinformace vítězí!?

Autor
Bořivoj Brdička
Datum vložení
4. 12. 2018
12 0 13
0x
využito ve
výuce

Anotace

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
5 skvělé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Přidat hodnocení

Ohodnocením materiálu pomůžete zpřesnit vyhledávání dle obsahu. Děkujeme.

1

Celková kvalita materiálu *
Povinný údaj 

2

Použil/a jste tento materiál ve výuce?

3

Klady

Zápory

4

Komentář

5

Které tagy nejlépe vystihují obsah materiálu?

Vyberte štítky, které vám připadají pro tento materiál relevantní

brexit
dezinformace
doba postfaktická
informační bublina
informační gramotnost
komnata ozvěn
mediální gramotnost
volby

Není to úplně ono? Zadejte vlastní štítky lépe vystihující obsah

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
5 skvělé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
5 skvělé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Základní atributy materiálu

  • Autor: Bořivoj Brdička
  • Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
  • Datum vložení do systému: 04. 12. 2018
  • Datum vzniku: 02. 01. 2017
  • Umístění materiálu: -
  • Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
  • Ročník: -
  • Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
  • Typ materiálu: článek
  • Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 ČR
  • Jazyk: Čeština
  • Otevřený zdroj: Ano

Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay

E Kocourek 3.1.2017

Komentář

Od pana autora bylo velice trefné učinit Baracka Husseina Obamu hlavní hvězdou článku o vítězící dezinformaci. Přestože "demokraticky smýšlející lidi (hlavně akademiky a intelektuály)" velice zajímá přítomnost či nepřítomnost ruských vojáků na území Ukrajiny, ale vůbec je nezajímá, ve které zemi se narodil Barack Hussein Obama.


Zaujalo mě vročení "teprve po brexitu a vítězství Donalda Trumpa". A co že si začíná svět demokraticky smýšlejících lidí (tj. hlavně akademici a intelektuálové) plně uvědomovat? Formulováno radikálněji, majitelům pravdy teprve teď docvaklo, že zbytek světa jim nevěří ani slovo.


Ale navzdory brexitu a vítězství Donalda Trumpa, nezdolní majitelé pravdy neztrácejí sebevědomí. I nadále jsou přesvědčeni, že jedině oni mají schopnost správně vyhodnotit informace, zatímco většina - t.j. lidé mimo okruh přívrženců demokracie, akademiků a intelektuálů - nemá schopnost správně vyhodnotit informace, jimiž jsou ze všech stran vystaveni. To sebevědomí je obdivuhodné!

Bořivoj Brdička 3.1.2017

Komentář

Obama: „Ideální vlastností demokracie není stav, kdy věříme nějaké zprávě proto, že ji sděluje vědec, politik či kněz, je to stav, kdy věříme proto, že jsme pravdivost sami rozpoznali vlastním zkoumáním a porovnáním s jinými poznatky."

E Kocourek 4.1.2017

Komentář

No páni! 43 odkazů na stránky plné rad a návodů, jak rozeznat pravdu od lži!


A uměl by to někdo vzorově zpracovat podle všech těch chytrých stránek? Vezměme třeba stránku http://www.rozhlas.cz/plus/interviewplus/_zprava/tomas-prouza-o-migrantech-pokud-neco-pomuze-tak-primeri--1583587 a pokusme se rozhodnout, zda pan Prouza mluví pravdu. Zaměřme se na výroky "Prvním krokem byla podzimní dohoda s Tureckem" a "skutečný pokles budou muset zařídit Turci". Pro experta na odhalování dezinformací brnkačka ...

Bořivoj Brdička 5.1.2017

Komentář

Marně dumám nad tím, co nám chce pan Kocourek sdělit tímto zpochybněním tvrzení našeho státního tajemníka pro evropské záležitosti Prouzy z února 2016. Hádám nám chce sdělit, že se na nikoho nemáme spoléhat a máme začít budovat plot. Kde? Na hranicích EU s Tureckem? Na celém pobřeží Itálie a Řecka včetně ostrovů? Nebo na našich hranicích s Německem a Rakouskem? Nakonec nás bude mrzet, že jsme ho zbourali. I kulometná hnizda tam byla!
Nebo si snad myslí, že Prouza schválně lže, když tvrdí, že mají pokles migrace zařídit Turci? To už je vrchol! Právě to se totiž stalo.

E Kocourek 13.1.2017

Komentář

Tak já tady panu Brdičkovi takhle nahraji na smeč a očekávám jeho exhibici - něco jako \"tak sledujte, použijeme formulář doporučený na třicáté druhé stránce z nabízených 43, zaškrtneme ty a ty čtverečky, a podle přiloženého algoritmu snadno vyhodnotíme, že posuzované výroky jsou pravda pravdoucí\" - ale smůla, pan Brdička chce raději řešit, zda pan státní tajemník pro evropské záležitosti Prouza lže schválně.


Nicméně soudím, že kdo se tu chtěl dovědět nějaký spolehlivý algoritmus na odhalování dezinformací, třeba i takový, který by učitelé mohli zvěstovat studentům, ten získal od pana Brdičky jasnou a srozumitelnou informaci.


A nyní tedy pryč od algoritmu na odhalování dezinformací a k předmětům zájmu pana Brdičky: Zbourání plotu na státní hranici netřeba litovat. Takový plot na státní hranici je totiž zbytečný, nemá-li vláda dotyčného státu v úmyslu chránit svoje občany před ilegálními migranty. A co že \"se totiž stalo\"? Že Turci zařídili skutečný pokles migrace? Snad by měl pan Brdička tuto potěšující informaci sdělit policejnímu ředitelství, které (z neznámých důvodů?) vysílá stovky českých policistů na pomoc Frontexu a spřáteleným zemím na jihu Evropy.

Bořivoj Brdička 5.2.2017

Komentář

Zajímavá studie amerického Ph.D. studenta médií zkoumající skutečné postavení fake news v USA:
Is ‘fake news’ a fake problem?

E Kocourek 6.2.2017

Komentář

Garbage In, Garbage Out. Ideální ukázka, chcete-li demonstrovat, že existují dezorientovaní studenti (v tomto případě doktorand), kteří netuší, jak se pozná pravdivá informace od nepravdivé, ale nedají se tím odradit a statečně se pustí do rádoby-učených hříček s číslíčky, ze kterých samozřejmě nevyplývá vůbec nic. Jak porovnat četnost a délku přístupů k informacím \"falešným\" (fake) a \"pravdivým\" (real), když neexistuje způsob, jak \"fake\" a \"real\" odlišit? Autor uvádí seznam zdrojů \"fake\" a seznam zdrojů \"real\", ale tyto seznamy jsou evidentně vycucané z palce (viz též poznámka redaktora na konci článku). Někomu připadá mylně zařazený (mezi fake) Drudge Report, mně připadá mylně zařazená (mezi real) stanice CNN, tento \"spolehlivý\" zdroj vylhaných a tendenčních keců.

Bořivoj Brdička 21.5.2017

Komentář

K dalšímu studiu: Alice Marwick, Rebecca Lewis - Media Manipulation and Disinformation Online.

Doc. PhDr. Jaroslav Vančát, Ph.D. 25.8.2017

Komentář

Skupinové sebeutvrzování (v článku komnata ozvěn – viz wikipedia), tedy to, že moje skupina je lepší než sousední, bylo základní podmínkou k přežití skupiny v dobách, kdy šlo o omezené zdroje potravy, nedostatek území k rozvoji, např. úrodné půdy. Tzv. „rozum“, tedy kooperativní chování jednotlivců vycházející ze svobodného rozhodování větší části členů skupiny, je v takové situaci potlačen, resp. uplatněn k sebeutvrzování („potřebujeme životní prostor na východě“, např.), nastoupí instinktivní chování s předností pro prospěch skupiny (ani vlastní člen vůči ní nic neznamená) - výsledkem byl střet s tímto soupeřem a vítězství nebo porážka, znamenající až vymizené poražené skupiny.  



Problém „bublin“ v současné době je v tom, že vám vyhledavače snadněji a rychleji najdou „spřízněné duše“ a že sebeutvrzování zasáhne větší počet lidí, než kdykoli předtím, takže mají pocit, že jejich „pravda“ je přítomna všude, naštěstí se v tom počtu nikdy nemohou sejít na jednom místě k fyzické akci. Jsme už tak provázáni a „promícháni“ informačně, výrobně, obchodně, že účinek „bublin“ proti „protivníkovi“  v konečném efektu zasáhne negativně i členy vlastní skupiny (viz brexit). Obranou proti „komnatě ozvěn“ je asi dokázat členům skupiny vysvětlit, v čem si sami škodí, a dosáhnout tím, aby jejich požadavky mohly být realizovány v ještě rámci racionální politiky (kde neplatí „vítěz bere vše“). 


Z tohoto hlediska pan Kocourek žádné vnější hranice už nepotřebuje, má je především v sobě.

E Kocourek 25.8.2017

Komentář

Vysvětlit členům skupiny, v čem si sami škodí? Jo ták! Oni to všichni ti cenzoři, ministerstvo pravdy, evropské pornoty a lháři v tísni dělají pro nás, v našem vlastním zájmu.


Pan Doc. PhDr. Jaroslav Vančát, Ph.D. by mohl vysvětlit, které že \"členy vlastní skupiny\" negativně zasáhnul brexit. Odsud to vypadá, že leda bruselské zakazovače igelitových pytlíků, ale třeba jsou humanitní badatelé informováni lépe.

Jan Maršák 25.8.2017

Komentář

Ad E Kocourek, 3.1.2017: \"...že zbytek světa jim nevěří ani slovo.\" Co si představit pod zmíněným \"zbytkem světa\"? Tedy z formulace je jasné, že Vás, ale koho ještě?

Bořivoj Brdička 25.2.2018

Komentář

Užitečná konverzační hra vědců z Cambridge učící rozumět dezinformačním postupům:
Bad News.