Chatbot EMA
5 skvělé

Zdravé luštění

Autor
Žij zdravě
Datum vložení
4. 12. 2018
7 0 7
0x
využito ve
výuce

Anotace

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
5 skvělé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Přidat hodnocení

Ohodnocením materiálu pomůžete zpřesnit vyhledávání dle obsahu. Děkujeme.

1

Celková kvalita materiálu *
Povinný údaj 

2

Použil/a jste tento materiál ve výuce?

3

Klady

Zápory

4

Komentář

5

Které tagy nejlépe vystihují obsah materiálu?

Vyberte štítky, které vám připadají pro tento materiál relevantní

nezdravá potravina
pravidelný pohyb
zdravá potravina
zdravý životní styl

Není to úplně ono? Zadejte vlastní štítky lépe vystihující obsah

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
5 skvělé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
5 skvělé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Základní atributy materiálu

  • Autor: Žij zdravě
  • Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
  • Datum vložení do systému: 04. 12. 2018
  • Datum vzniku: 23. 12. 2012
  • Umístění materiálu: -
  • Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
  • Ročník: -
  • Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
  • Typ materiálu: článek
  • Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 ČR
  • Jazyk: Čeština
  • Otevřený zdroj: Ano

Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay

Jana Petrů 23.12.2012

Komentář

Zajímalo by mě, co si myslíte třeba o bramborách a o rajčatech. Zařadila byste je mezi zdravé potraviny? Díky.

Radek Sárközi 23.12.2012

Komentář

Brambory a rajčata jsou problematické potraviny? Když jsou plesnivé, tak určitě... Nezdravé jsou podle mě především zkažené potraviny a potraviny plné éček. Až na druhé místo bych dal třeba cukrovinky.

Jana Petrů 23.12.2012

Komentář


Oba tyto druhy patří k lilkovitým a ty obsahují toxický solanin. Při zvýšené nebo časté konzumaci (a v posledních letech jsou oblíbená jídla, kde jsou oba tyto druhy pohromadě, pozor je také třeba dávat na kečup!) může docházet k oslabení imunitního systému a tím výraznému zvýšení nemocnosti. Nebezpečí hrozí i lidem s oslabenou sliznicí trávicího traktu, např. žaludku.

Ivan Ryant 27.12.2012

Komentář

Potraviny plné éček jsou chemicky čisté, jejich složení je pod kontrolou. Když si koupíte přírodní potravinu, nevíte co jíte. Tak se pak nedivte!

Žij zdravě 21.1.2013

Komentář

Brambory jsou nedílnou součástí výživy. Mají poměrně nízkou energetickou hodnotu (v průměru 300 kJ/100 g). Jsou velmi dobrým zdrojem vitaminu C, ze stopových prvků selenu. V bramborách se nachází i významné množství antioxidačních látek, jako jsou karotenoidy, zmíněný vitamin C, selen, alfa-tokoferol, polyfenolové látky. Jejich velkou výhodou také je, že velmi dobře sytí, zejména v kombinaci s bílkovinnými potravinami (brambory s tvarohem, masem, vejcem) a potravinami bohatými na vlákninu (zelenina). Brambor se tedy nemusí obávat ani ti, kteří hledí na štíhlou linii.


Je pravdou, že brambory i rajčata obsahují solanin, který může způsobit řadu zdravotních potíží, ale jeho obsah je v hlízách a plodech rajčat nízký. Rizikem by byla konzumace zelených hlíz.


Rajčata se stejně jako brambory vyznačují řadou prospěšných vlastností. Nejvýznamnější a zřejmě i nejznámější je v rajčatech obsažený lykopen, který má značnou antioxidační aktivitu.


Co se týče „éček“, lidé je většinou vnímají jako velmi riziková, obávají se jich. Mnohdy si však neuvědomují, že řada z těchto látek je dokonce zdraví prospěšná (viz kyselina askorbová nebo-li vitamin C). Je jasné, že není dobré, aby v jídelníčku převládaly potraviny barvené, sladké nápoje, instantní pokrmy, atd. Nicméně při běžném příjmu „éček“ poškození zdraví rozhodně nehrozí. Pro jejich obsah v potravinách existují přísné limity.


(připraveno ve spolupráci s nutriční terapeutkou PhDr. Karolínou Hlavatou, Ph.D.)

Radek Sárközi 21.1.2013

Komentář

Ty přípravy od autora \"Žij zdravě\" se mi zdají nekvalitní obsahově i didakticky. Především poslední komentář o \"éčkách\" v potravinách. Do potravin se dávají éčka často proto, že v nich něco opravdového chybí - například v chlebu není kvásek či celozrná mouka, tak se tam dá ěčko, které se vyrábí z lidských vlasů...

Ivan Ryant 6.2.2013

Komentář

Možná že to vše pravda není, snad je to jenom zlý sen. Čekám na svoje probuzení, čekám na nový den...


Když jsme jednou na Nový rok při pravidelném posilvestrovském pohybu vidě-li hostinského panna Macáka v Modřejovicích, jak vaří brambory pro prase, prozře-li jsme a nazna-li, že je pravdou, že i nízkoenergetický solanin je nedílnnou součástí zdravé výživy: když může Macákovo prase žrát brambory se slupkama, můžu je tak žrát i já. Je pravdou, že solanin, svou trpkostí neodbytně evokující konečnost i člověka zdravě žijícího, brambory náležitě dochutí, takže je nenní třeba dochucovat anni chybějícím toxickým kváskem, anni ěčkem z lidských vlasů, ba anni karcinogení, vysokotlakou solí, která je ze zdravotnního hlediska tak kontroverznní! Co tě nezabije, to tě posílí.


A což teprve barvenné, sladké nápoje! Neobsahují toxický cukr, který může způsobit řadu zdravotnních potíží (obsesitus melitus, morbus stupiditas a jiné), nýbrž ěčko, které je zdrojem prospěšnného fenylalaninu, bez kterého bychom zdech-li. Barvenné sladké nápoje jsou nepochybnně nedílnnou součástí dietnní, zdravé výživy.


Je pravdou, že také ěčko, které vyrobi-li z lidských vlasů, je nedílnnou součástí zdravé výživy: zejména podpoříli se jeho účinek probiotickou kulturou salmonella enterica, způsobí celou řadu pravidelných i nepravidelných pohybů, takže bít na poplach kvůli násobenní obezity pak už vůbec nikdo nemusí, dokonce ani lékaři ne. A až jednnou porodím synna, tak jej nepochybnně pojmenuji nedílným jménem nějak jako třeba Spi Sladce. A když tak takhle nad ránem nad příspěvkem autora Žij zdravě medituji o blaženství a o těch, komu je zaslíbil autor nejčtennější, který se nikdy nesnížil k publikovánní, neboť dokumentaci přenechával \"lidem od údržby\", nemohu neparafrázovat: Žij blaze!