Příběhy jídla - Odkud pochází jídlo
Autor
Tomáš Václavík, Barbora Duží
Poskytovatel
Datum vložení
5. 2. 2020
48
0
0
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
Anotace
Metodický balíček obsahuje pracovní listy a k nim příslušnou metodiku pro učitele základních i středních škol. Vlastní práce žáků vede ke zjištění, kolik kilometrů jídlo nacestuje, než se dostane ke konečnému spotřebiteli a jaké to má dopady na životní prostředí i na naše zdraví. Další aktivitou je hravé zjišťování, z jakých surovin jsou které potraviny vyrobeny a co všechno stojí na jednou porcí. Metodika také nabízí inspiraci k zapojení žáků do hledání informací o jídle a pracovnících, se kterými se denně setkávají ve školní jídelně. Žáci jsou aktivitami vedeni k zamyšlení se nad evropskými a globálními souvislostmi, nad prací kuchařek ve školní jídelně a také nad vlastní možnosti volby, jaké jídlo budou kupovat, kde a jak s ním naloží. Balíček obsahuje také metodické listy "Co opravdu víme o zemědělství?" pro učitele s aktivitami, které mají žákům pomoci pochopit rozdíly mezi ekologickými a konvenčními metodami chovu a pěstování. Další didaktický materiál pro učitele "Jídlo zblízka" je určen pro učitele druhého stupně základních škol a středních škol a představuje základní informace o problematice potravinového systému a včetně jeho dopadů na životní prostředí.
Metodický balíček obsahuje pracovní listy a k nim příslušnou metodiku pro učitele základních i středních škol. Vlastní práce žáků vede ke zjištění, kolik kilometrů jídlo nacestuje, než se dostane ke konečnému spotřebiteli a jaké to má dopady na životní prostředí i na naše zdraví. Další aktivitou je hravé zjišťování, z jakých surovin jsou které potraviny vyrobeny a co všechno stojí na jednou porcí. Metodika také nabízí inspiraci k zapojení žáků do hledání informací o jídle a pracovnících, se kterými se denně setkávají ve školní jídelně. Žáci jsou aktivitami vedeni k zamyšlení se nad evropskými a globálními souvislostmi, nad prací kuchařek ve školní jídelně a také nad vlastní možnosti volby, jaké jídlo budou kupovat, kde a jak s ním naloží. Balíček obsahuje také metodické listy "Co opravdu víme o zemědělství?" pro učitele s aktivitami, které mají žákům pomoci pochopit rozdíly mezi ekologickými a konvenčními metodami chovu a pěstování. Další didaktický materiál pro učitele "Jídlo zblízka" je určen pro učitele druhého stupně základních škol a středních škol a představuje základní informace o problematice potravinového systému a včetně jeho dopadů na životní prostředí.
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
cesta jídla
čerstvé potraviny
dovoz potravin
jídlo
kompetence k řešení problémů
metodika
myšlení v evropských a globálních souvislostech
nakupování
paní kuchařky
potravin
potravinové kilometry
pracovní listy
původ potravin
spotřebitel
suroviny
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Komentář může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Hodnocení může upravit pouze jeho autor.
hodnocení
hodnocení
0x
využito ve
výuce
využito ve
výuce
0
Základní atributy materiálu
- Autor: Tomáš Václavík, Barbora Duží
- Poskytovatel: Skutečně zdravá škola
- Datum vložení do systému: 05. 02. 2020
- Datum vzniku: 30. 11. -001
- Umístění materiálu: -
- Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
- Ročník: -
- Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
- Typ materiálu: publikace
- Licence: Všeobecná veřejná licence GNU (GNU-GPL) verze 1
- Jazyk: Čeština
- Otevřený zdroj: Ne
Další atributy materiálu
- Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví
- Gramotnost: přírodovědná
Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
#fairplay
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Přihlásit se můžete zde
Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.
Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.