Chatbot EMA
4 zdařilé

Lipidy

Autor
RNDr. Alena Laubeová
Datum vložení
22. 3. 2018
9 0 3
0x
využito ve
výuce

Anotace

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
4 zdařilé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Přidat hodnocení

Ohodnocením materiálu pomůžete zpřesnit vyhledávání dle obsahu. Děkujeme.

1

Celková kvalita materiálu *
Povinný údaj 

2

Použil/a jste tento materiál ve výuce?

3

Klady

Zápory

4

Komentář

5

Které tagy nejlépe vystihují obsah materiálu?

Vyberte štítky, které vám připadají pro tento materiál relevantní

aktivizační metoda
lipidy
práce s textem
pracovní list
skupinová práce

Není to úplně ono? Zadejte vlastní štítky lépe vystihující obsah

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
4 zdařilé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
4 zdařilé
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Základní atributy materiálu

  • Autor: RNDr. Alena Laubeová
  • Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
  • Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
  • Datum vzniku: 05. 11. 2010
  • Umístění materiálu: -
  • Stupeň vzdělání: gymnaziální vzdělávání
  • Ročník: -
  • Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
  • Typ materiálu: pracovní list
  • Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
  • Jazyk: Čeština
  • Otevřený zdroj: Ano

Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay

Miroslav Melichar 9.11.2010

Komentář

Margarín nebo máslo?
Toto rozhodnutí by mělo být hlavním praktickým dopadem tohoto materiálu, vyústěním teoretických znalostí o lipidech. Myslím, že právě v tomto bodě DUM jasně selhává.

Výchozí text uvádí o máslu a margarínech tyto údaje: V obou případech vysoký obsah nasycených MK s negativním účinkem na zdraví, u másla velké množství MK s menším počtem at.C - zvláštní zdravotní efekt není uveden, u másla 4% polynenasycených MK s pozitivním účinkem (srovnatelný údaj pro margaríny chybí), máslo obsahuje cholesterol - margaríny ne, margaríny ale obsahují trans-nenasycené MK se škodlivým účinkem a barviva a konzervační látky.
Závěr: Z hlediaka riskantních nasycených MK jsou oba druhy tuku srovnatelné, máslo má jako pozitivum polynenasycxené MK. Zbývá otázks: Je horší cholesterol v másle nebo jsou horší trans-nenasycené MK + barviva a konzervaty v margarínech? Dopadá to skoro hůř pro margaríny! Je to ono, k čemi má výuka mířit? Nedostáváme se tak na pozici zastánců alternativní medicíny, kteří vnucují, že se věda s hodnocením másla spletla.

Důvod jde hledat v citovaných zdrojích informací: Asi z poloviny jde o běžné učebnice organické chemie a biochemie - jsou jistě obsahově v pořádku, ale konkrétní údaje o margarínech a máslu asi neobsahují. Druhá polovina odkazů je z webu: Tabulka obsahu cholesterolu v potravinách, pak 2 odkazy na běžné noviny (jeden z nich nefunkční) a 2 odkazy ma stránky abcvyzivy.cz. Běžný deník (MF Dnes) snad není adekvátním zdrojem pro výuku ns G. Autorem stránek abcvyzivy.cz je člověk, který se charakterizuje jako "zastánce dělené stravy s výběrem podle krevních skupin". Neuvádí profesi nebo vzdělání, kupodivu ani, kterou má krevní skupinu - ale to, že je narozen ve znamení Blíženců ano. Je toto adekvátní zdroj informací pro studenty G?
Miroslav Melichar 8.12.2010

Komentář

Chybné údaje o margarínech:

Můj měsíc starý komentář byl asi moc složitý a nepřehledný - chtěl jsem řící, že údaje o výrobě margarínů a obsahu transkyselin v nich jsou chybné a materiál potřebuje opravu. (Na základě volby kvalitnějších informačních zdrojů.)
Miroslav Melichar 2.5.2011

Komentář

Vracím se ještě 1x k vhodnosti másla a margarínů: V poslední době se objevují informace o tom, že máslo obsahuje cenné nenasycené MK, dokonce zdraví prospěšnou trans-VMK a je proto na rozdíl od dřívějších tvrzení vhodným tükem. V této souvislosti ovšem nebývá komentována známá přítomnost cholesterolu v másle. Tím není ovšem nijak dotčena kvalita současných margarínů, které nevhodné trans-VMK dnes prakticky neobsahují.(To se však netýká některých jiných transpotravinářských tuků.) Dřívější protiklad máslo-margarin tedy přestává být tak ostrý - za této situace ovšem je tím těžší očekávat, že situaci posoudí žák, který si přečetl 5-ti řádkovou informaci. (Proti pozitivnímu účinku másla ale stojí některé dřívější epidemiologické studie.)