Chatbot EMA
0 ohodnoť!

Proč ovoce voní

Autor
Mgr. Vlastimil Vaněk
Datum vložení
22. 3. 2018
7 0 4
0x
využito ve
výuce

Anotace

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
0 ohodnoť!
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Přidat hodnocení

Ohodnocením materiálu pomůžete zpřesnit vyhledávání dle obsahu. Děkujeme.

1

Celková kvalita materiálu *
Povinný údaj 

2

Použil/a jste tento materiál ve výuce?

3

Klady

Zápory

4

Komentář

5

Které tagy nejlépe vystihují obsah materiálu?

Vyberte štítky, které vám připadají pro tento materiál relevantní

Člověk a příroda
esterifikace
estery
Chemie

Není to úplně ono? Zadejte vlastní štítky lépe vystihující obsah

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
0 ohodnoť!
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Uživatelská
hodnocení
Systémová
hodnocení
0x
využito ve
výuce
Počet využití ve výuce
0
Počet hodnotících uživatelů
Názor uživatelů na kvalitu materiálu
0 ohodnoť!
Další statistické údaje

Vaše hodnocení pomůže ostatním při výběru toho pravého materiálu.

Přidejte hodnocení anonymně nebo pod svým profilem.

Základní atributy materiálu

  • Autor: Mgr. Vlastimil Vaněk
  • Poskytovatel: Metodický portál RVP.CZ
  • Datum vložení do systému: 22. 03. 2018
  • Datum vzniku: 04. 10. 2010
  • Umístění materiálu: -
  • Stupeň vzdělání: základní vzdělávání
  • Ročník: -
  • Dostupnost: Volně dostupné bez registrace
  • Typ materiálu: prezentace
  • Licence: Creative Commons - Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 ČR
  • Jazyk: Čeština
  • Otevřený zdroj: Ano

Chcete se k materiálu vyjádřit?
Využijte prostor pro férovou diskusi.
 
#fairplay

Miroslav Melichar 4.10.2010

Komentář

DEfinice esterifikace je chybná, materiál obsahuje i další drobnější chyby. Autor i recenzenti by měli při své práci používat např. běžné učebnice pro SŠ a řídit se jimi. Pochopitelně se dá očekávat, že tato moje připomínka nevyvolá žádnou viditelnou reakci, ale snad omezí používání tohoto materiálu a šíření nesmyslů. Podobný efekt očekávám od svých připomínek k antibiotikům v materiálu o léčivech.
Miroslav Melichar 7.10.2010

Komentář

Názvosloví esterů:
1. Autor uvádí "Estery lze pojmenovat dvěma způsoby: jako sůl, anebo moderním názvoslovím" to není pravda. Názvy uvedené dál - octan, acetát, ethanoát - jsou všechno názvy solí (octan je přesně totéž jako acetát, ethanoát je sůl ethanové kys.). Je opravdu správně napsané "sůl, anebo.." ?
2. Autor uvádí, že v moderním názvosloví se používají dvě koncovky a to -át nebo -oat - takto to není pravda. Tyto koncovky se liší jen písmenem o, ale ne délkou. Není -oat, ale -oát (podobně jako -át).
3. Názvy typu octan, mravenčan již dnes oficiálními názvy nejsou. Jejich použití u nechemiků a zvláště na ZŠ je však oprávněné (snad je pro žáky přijatelný acetát, ale formiát nebo butyrát už asi moc ne). Pak lze zvažovat i názvy typu "ethylester octové kyseliny" - braný spíše jako popis typu látky než přímo název.
(4. Ke konci DUMUu je pak chybně psáno "metyl". Kolik % je toho vlastně správně? A jak by to zasloužilo oznámkovat?)

Tereza Hubená 13.10.2010

Komentář

Dobrý den,

materiál byl upraven.
Miroslav Melichar 13.10.2010

Komentář

Výsledek je obdivuhodný. Gratuluji!